Uprawa winorośli – Toskania cz. 11

By admin

9 sierpnia, 2016 Wycieczka do Toskanii No comments Tagi:

toskania-11Z biegiem lat w miarę wzrostu popytu na Toskańskie wino zadekretowano siedem stref uprawy winorośli. Dziś w samym tylko regionie Kianki Klassico działa około 600 producentów. Jakość trunku można rozpoznać po etykietce na butelce. Na większości znajdziemy znad DOC – to sygnatura przyznawana winom spełniającym wymogi gatunku. Najlepsze wina z danego regionu oznaczone są symbolem DOCG. Wyróżnikiem marki Kianki jest godło przedstawiające czarnego koguta na żółtym tle. Rada Gajole In Kastelina to najbardziej elitarne grona producentów kianti. Na pierwszy rzut oka Kastelika nie wyróżnia się niczym szczególnym. Ot urocze, senne, prowincjonale miasteczko jakich wiele. Prawdziwe skarby kryją się za grubymi murami. Czuwa nad nimi jakże by inaczej Gallanego, czyli czarny kogut.

parking poznań ławica

Zanim trafił na etykiety jako znak jakości widniał w herbie burmistrza rady. Wraz z Kasteliją i Gajolą rada tworzyła w 14 wieku polityczną i gospodarczą unię tak zwaną Ligę Chianti. Arecco niegdyś jednio z najbogatszych miasto Toskani leży w malowniczym regionie Kasentilo. Przyszło w nim na świat kilka wybitnych postaci o ile nazwisko Guido Derecco reformatora zapisu re formowego znają tylko muzykolodzy o tyle humanista Franczesko Petrarka to już powszechnie znana rzeczywistość. Arecco to również rodzinne miasto wspaniałego renesansowego malarza Giorgio Wasaliego. Znajomo brzmi także nazwisko innego obywatela tego miasta Gajusa Meczenasa hojnego promotora artystów. Zapewne nawet bardzo hojnego skoro jego nazwisko weszło do codziennego użytku w takim właśnie znaczeniu. Klimat czasów, w którym żyli słynni synowie Arecco można poczuć spacerując po Piacca Grande w cieniu pałacu i dzwonnicy z 16 wieku.

parking poznań ławica