Serpentyna można dotrzeć na przełęcz Furka i Nufenen ponad 2 tysiące metrów nad poziomem morza. Rodan u źródeł zasilanych topniejącym lodem z lodowców nosi nazwę nadaną przez górali Rotten. Jego spienione wody pędzą przez Goms, centralną część Wale. Trudno uwierzyć, ale nawet a tej wysokości dojrzewają winogrona. Pod szczytami 3 i 4 tysiączników właściciele winnic doglądają swoich poletek. Jest tam najwyżej położony winny stok w Europie hodujący przede wszystkim gatunek Hajda, który doskonale zaadaptował się do warunków panujących powyżej tysiąca metrów. To prawdziwy cud, że rośnie tak wysoko. Rozgrzany piec czeka na chleby dla całej miejscowej wspólnoty. To tradycja pielęgnowana od pokoleń, gdy mieszkańcy wski zwyczajnie musieli trzymać się razem bo od wzajemnej pomocy zależało przetrwanie w górskiej krainie.
materiały elektryczne Piła
Także dziś chleby ugniata się i piecze wspólnymi siłami i dla wszystkich. Świeże orkiszowe i żytnie chleby na domowym zakwasie pachną cudownie, smakują również podczas wspólnej kolacji. Bardziej intensywny, nieco drażniący zapach ma inny specjał kantonu Walis – ser Raklet. Za to smak doskonały zwłaszcza, gdy spróbuje się go z ziemniakami i ogórkiem. U stóp wielkiego lodowca Fegleczer na wysokości 1800 metrów nad poziomem morza leży miejscowość wypoczynkowa Zasfe. Wieść gminna niesie, ze właśnie tutaj wynaleziono narty. W 1849 roku na deskach uczepionych do butów miał ponoć zjechac w dolinę miejscowy pastor, było mu śpieszno bo oprócz posługi duszpasterskiej ksiądz miał na głowie dwa dodatkowe etaty; wynajem pokojów we własnym schronisku i oprowadzanie przyjezdnych po górach. Na uboczu uczęszczanych tras zachowały się w nienaruszonym stanie tradycyjne domostwa i spichlerze z drewnianych bali. Kanienne płytki to proste, ale skuteczne zabezpieczenie przed gryzoniami. Nad gminą góruje jakże by inaczej wieża kościelna.
materiały elektryczne Piła